Κάποιες Αλήθειες για το #δημοψήφισμα (#Greek #referendum)

Όταν τον άνθρωπο τον βάζει κάποιος στο τραπέζι να επιλέξει μεταξύ 2 πραγμάτων, εκ προοιμίου θεωρεί ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο, επομένως ότι η μια επιλογή είναι καλύτερη της άλλης. Στην περίπτωση όμως του δημοψηφίσματος αυτό που δεν έχουν καταλάβει πολλοί είναι ότι οι επιλογές είναι και οι 2 άσχημες. Είναι σαν να σε ρωτάνε με τι θέλεις να πεθάνεις με λαιμητόμο ή με ηλεκτρική καρέκλα. Συγκεκριμένα: με το ΟΧΙ είσαι προφανώς εκτός ευρώ όπως διαβεβαιώνουν όλες οι κυβερνήσεις αυτών των οποίων αύριο θα εκλιπαρείς για βοήθεια και με το ΝΑΙ θα σου επιβάλλεται όλος αυτός ο αργός αλλά ηρωικός θάνατος που έχει περιγράψει η παρούσα κυβέρνηση τόσο γλαφυρά με το ιστορικό μαρτύριο του Σίσυφου. Συγκεκριμένα ΟΧΙ-Εκτός Ευρώ: η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα στερείται ενός ικανού παραγωγικού και εξαγωγικού ιστού ο οποίος να της παρέχει την δυνατότητα της ανεξαρτησίας για να στηρίξει ένα δικό της νόμισμα, για αυτό δεν τολμάει να πει κανείς ότι πάμε εκτός ευρώ. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια η χώρα μας από-βιομηχανοποιήθηκε και έγινε μια πλήρως ΕΞΗΡΤΗΜΕΝΗ οικονομία τόσο σε πρώτες ύλες όσο και σε τελικά αγαθά, ένας εισαγωγέας παρασιτικός, με ένα υδροκέφαλο δημόσιο τομέα που όσο και να θέλεις να τον μπαλώσεις και να τον κρύψεις δεν μπορείς (άπειρες υπηρεσίας χωρίς ένα τελικά εξαγώγιμο προϊόν (βάζουν στον πάγο επιστήμονες για να προάγουν μπακαλιδες). Οι κυβερνήσεις έπρεπε να προετοιμάσουν την χώρα, ενισχύοντας τον καθαρό παραγωγικό ιστό όπως οι καθηγητές των φροντιστηρίων τους μαθητές για πανελλήνιες, ώστε να είμαστε ικανοί να σταθούμε στα πόδια μας και να μην μας δουλεύουν στις εξετάσεις,  όπως αυτές που τώρα δίνουμε. Αντιθέτως διορίζανε με μέσο το κατώτερο υλικό και αφήσανε όλους του καλού επιστήμονες να δουλεύουν κοψοχρονιά στους ξένους (ταίσαμε τα Αγγλικά μεταπτυχιακά –γιατί έχουν αξία- και μετά τους στείλαμε και τα παιδιά μας εργάτες τους). Μόνο ο Πεπονής με τον ΑΣΕΠ επιχείρησε κάτι να αλλάξει. ΝΑΙ-Εντός Ευρώ: είναι επίσης ένα μεγάλο δράμα καθώς σήμερα δεν έχουμε καταλάβει ακόμα ότι ζούμε τις “καλύτερες“!! Στιγμές μας, διότι τα επιτόκια είναι σε αρνητική κατάσταση και δεν αποπληρώνουμε μεγάλο μέρος τους, καθότι το υπόλοιπο γίνεται αέναα roll-over(εξού και ο Σίσυφος). Όλη η διαπραγμάτευση είναι ένα ατελείωτο roll-over του δανείου με απίστευτες συνεχόμενες πιέσεις προκειμένου να κάνουμε δομικές αλλαγές που δεν γίνονται. Τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον σίγουρα θα αυξηθούν και το δάνειο σίγουρα θα γίνει ποιο αβάσταχτο ceteris-paribus (εκτός των επιτοκίων) και πάντα θα πιεζόμαστε και θα απαιτούν να σφίγγουμε το ζωνάρι για να τους ξέχρεωνουμε. Οι αλλαγή ΜΟΝΟ μπορεί να έρθει από τις εξαγωγές και όχι από δανεικές επενδύσεις με επίσης δυσβάστακτους όρους όπου εκτός από το να αγοράζεις χρήματα (δάνειο) αγοράζεις και εξοπλισμό υπερκοστολογημένο για έργα που πολλές φορές ΔΕΝ χρειάζεσαι!!!

Άρα με το ΝΑΙ πας σε σταδιακό σφίξιμο του ζωναριού και έχεις βραχυχρόνιες ελπίδες ενώ με το ΟΧΙ πας σε άμεσο σφίξιμο (αν δεν είσαι χοντρός την βγάζεις!!) και έχεις μακροχρόνια ελπίδες να γίνει κάτι που τόσα χρόνια δεν έγινε. Είναι αλήθεια πως τα οικονομικά του κλασικού φιλελευθερίσμου υπόσχονταν μακροχρόνια ισορροπία και πλήρη απασχόληση σε αντίθεση με την κευνσιανή σχολή που έβλεπε ποιο άμεσα τα πράγματα, εξού και το γνωστό «μακροχρόνια δεν ζει κανείς». Στην παρούσα φάση οι όροι έχουν Αντιστραφεί οι νεοκλασσικοί-φιλελεύθεροι υπόσχονται βραχυχρόνια σταθερότητα σε ένα περιβάλλον περικοπών λίγο πολύ γνωστό ενώ η αριστερή πλατφόρμα Μακροχρόνια βελτίωση ενώ βραχυχρόνια το χάος, αλλά μην στεναχωριέστε γιατί έχουμε μάθει στα δύσκολα!!

image

η αλήθεια είναι ότι το δημοψήφισμα έχει με την εκροη των καταθέσεων στο εξωτερικό που δείχνει την έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης των ανθρώπων στις κυβερνήσεις τους, για να μην αναφέρω την απώλεια των επιστημόνων μας στο εξωτερικό. Πως να χαρακτηρίσω την ώρα που βρέχει χρήματα στην Ευρώπη εμείς λόγω ρευστότητας σερνομαστε με αυτό το τρόπο.

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “Κάποιες Αλήθειες για το #δημοψήφισμα (#Greek #referendum)

  1. Reblogged this on Petros Theodorou and commented:

    Φοβάμαι πως με τις νέες εξελίξεις ακόμα και το ΝΑΙ οδηγεί σε κούρεμα καταθέσεων και περιουσιων, #Bailin even with Yes. @greferendum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s